Viatge

“Travessia Per la Vida. Capítol Europa”, un viatge que portarà als integrants zapatistes a recórrer gairebé una trentena de països europeus per a trobar-se amb els grups de lluita anticapitalista d'aquelles terres.


El 10 d'abril del 2021 els zapatistes van donar a conèixer detalls del programa que seguiran els seus delegats: “El dia 26 d'abril del 2021 sortiran rumb a un port de la República Mexicana. Arribaran a tot tardar el 30 d'abril i abordaran l'embarcació que hem batejat com ‘La Muntanya’. Durant dos o tres dies amb les seves nits, romandran a bord del vaixell, i el dia 3 de maig del 2021, dia de la Santa Cruz, Chan *Santa Cruz, el navili ‘La Muntanya’ salparà amb nuestr@s *compañer@s amb destinació a les costes europees, en un viatge que se suposa prendrà de sis a vuit setmanes. Es calcula que en la segona meitat del mes de juny del 2021 estaran enfront de les costes europees”.


Uns dies després, el 17 d'abril de 2021, el *EZLN va publicar que la seva delegació marítima portarà el nom de “Esquadró 421”, per aquesta raó: “Set persones, set zapatistes, formen la fracció marítima de la delegació que visitarà Europa. Quatre són dones, dues són homes i *unoa és *otroa. 4, 2, 1 (sic)”.


Els noms dels integrants del “Esquadró 421” zapatista són: *Lupita, de 19 anys; Carolina, de 26 anys; *Ximena, de 25 anys; *Yuli, de 37 anys; Bernal, de 57 anys; Darío, de 47 anys; i *Marijose, de 39 anys.


En aquest missatge del *EZLN, signat pel subcomandant *Galeano (abans subcomandant Marcos), s'assenyala, inclusivament, que serà precisament *Marijose la primera a baixar del vaixell una vegada que aconsegueixin el continent europeu, i que també ja tenen definides quines seran les primeres paraules que expressarà al moment de l'arribada.Així que la primera planta que es posarà sobre sòl europeu (clar, si és que ens deixen desembarcar) no serà d'un home, tampoc d'una dona. Serà de *unoa *otroa (sic)”, escriu el subcomandant.


El que dirà *Marijose en trepitjar terra ferma, serà: “A nom de les dones, nens, homes, ancians i, clar, *otroas zapatistes, declaro que el nom d'aquesta terra, a la qual els seus naturals criden ara ‘Europa’, d'ara endavant es dirà: *SLUMIL K´*AJXEMK´OP, que vol dir ‘Terra Insubmisa’, o ‘Terra que no es resigna, que no desmaia’. I així serà coneguda per propis i estranys mentre hi hagi aquí algú que no es rendeixi, que no es vengui i que no claudiqui”


EL PERQUÈ DE LA TRAVESSIA ZAPATISTA

Des del 5 d'octubre de 2020 en què van anunciar per primera vegada que partirien cap a Europa, els zapatistes han anat publicant diversos escrits on comparteixen els seus motius per a haver traçat aquesta travessia internacional, així com els objectius que s'han fixat per a la mateixa


Per exemple, en el seu escrit de l'1 del gener de 2021, titulat “Primera Part: Una Declaració…Per la Vida”, els zapatistes assenyalen que més enllà de totes les diferències que pot haver-hi entre les persones i les seves nacions, hi ha algunes “poques coses” que els uneixen.


“El que fem nostres els dolors de la terra: la violència contra les dones; la persecució i menyspreu als diferents en la seva identitat afectiva, emocional, sexual; l'anihilament de la infantesa; el genocidi contra els originaris; el racisme; el militarisme; l'explotació; la despulla; la destrucció de la naturalesa”.


Darrere de tots aquests mals, asseveren, està el sistema capitalista com a causa universal d'aquests, per això, un altre element que uneix als pobles és: “L'enteniment que és un sistema el responsable d'aquests dolors. El botxí és un sistema explotador, patriarcal, piramidal, racista, lladre i criminal: el capitalisme. El coneixement que no és possible reformar aquest sistema, educar-lo, atenuar-lo, llimar-lo, domesticar-lo, humanitzar-lo”.


I com els efectes del capitalisme són globals, la lluita també ha de ser-ho. D'aquí ve que un altre vincle unificador sigui: “El compromís de lluitar, a tot arreu i a tota hora –cada qui en el seu terreny– contra aquest sistema fins a destruir-lo per complet. La supervivència de la humanitat depèn de la destrucció del capitalisme. (…) La certesa que la lluita per la humanitat és mundial. Així com la destrucció en curs no reconeix davanteres, nacionalitats, banderes, llengües, cultures, races; així la lluita per la humanitat és a tot arreu, tot el temps”.


DIÀLEG GLOBAL

A partir d'aquestes reflexions, els zapatistes van determinar que realitzaran “ trobades, diàlegs, intercanvis d'idees, experiències, anàlisis i valoracions entre els qui ens trobem obstinats, des de diferents concepcions i en diferents terrenys, en la lluita per la vida”, perquè “conèixer el diferent és també part de la nostra lluita i de la nostra obstinació, de la nostra humanitat”


El cridat a participar en aquestes trobades ho fa el *EZLN a “els qui comparteixen les mateixes preocupacions i lluites semblants, a totes les persones honestes i a tots els *abajos que es rebel·len i resisteixen en els molts racons del món”


A 20 anys de distància de “La Marxa del Color de la Terra”, la que va realitzar el *EZLN des de Chiapas fins a la Ciutat de Mèxic en 2001, la travessia que ara emprendrà cap a Europa serà a penes la primera estació, perquè també van decidir “que aquests s trobades i activitats es realitzin en els cinc continents”.


En l'escrit del 22 de desembre de 2020 titulat “Tercera Part: La Missió. De com Defensa Zapatista tracta d'explicar-li a Esperanza quina és la missió del *zapatismo i altres feliços raonaments”, signat pel Subcomandant *Galeano, es llegeix que “Defensa Zapatista” diu el següent, dirigint-se a “Esperanza”:


“Aguantem la tempesta amb el que sabem, però ja estem preparant el que segueix. I ho preparem ja d'una vegada. Per això cal portar la paraula lluny. No importa si qui la va dir ja no estarà, sinó que el que importa és que arribi la llavor a bona terra i que, on ja hi ha, es desenvolupi. O sigui secundar. Aquesta és la nostra missió: ser llavor que busca altres llavors”.